[Bijak Tajwid] : Makhraj Huruf

[Bijak Tajwid] : Makhraj Huruf

Assalamualaikum para pembaca blog Akademi Alqudwah, hari ini kami ingin berkongsi dengan anda semua mengenai bab yang mungkin ramai terlepas pandang dalam hal Tajwid ketika bacaan Alquran mahupun bacaan dalam solat. Tahukah anda yang Makhraj sangat penting KERANA jika...

Testimoni Pelajar

  Ketahui bagaimana Rahsia pelajar biasa menjadi luar biasa !! Tonton Video ini Anak Encik Zulfadhli mengaji tanpa disuruh,daripada tidak pandai hingga timbul minat untuk mengaji tanpa dipaksa. Ia tidak lagi mustahil dengan HomeBased Learning yang berkesan...

Kaifa Haluka?

Bila kita jumpa orang,dan nak Tanya khabar dia, sebut lah: . “” yang membawa maksud “kamu apa Khabar?” Jom practise!😄 Sebut hari-hari mesti jadi biasa.ohyeayh. InsyaAllah. #akademialqudwah #inspirasialqurandarihati #arabonline...

[ Hiwar ]: Siapa Nama Kamu?

Perbualan untuk Wanita pula 😍 What’s your name? Siapa Nama kamu? Masmuki? Jom practice! Lepas ni bila jumpa kawan baru atau orang lain kat mana-mana,ha cer try ajukan Nama dia dalam Bahasa Arab pulak?😎 . “Masmuki?” = “Siapa nama kamu?” ....

[ Hiwar ]: Berkenal-kenalan

Jom kita belajar dan ulangkaji Bahasa Arab mudah sama-sama😄. Tentang tajuk perbualan (Hiwar). *Siapa nama kamu bagi lelaki?.* . Lepas ni bila jumpa kawan baru atau orang lain kat mana-mana,ha cer try ajukan Nama dia dalam Bahasa Arab pulak?😎 “Masmuka?” =...

[ Bijak Tajwid ]: HURUF IZHAR HALQI 1

Baik, semalam kita dah pun kenal apa itu Izhar Halqi, hukum beserta huruf-huruf Izhar. Huruf Izhar Halqi kan ada 6 iaitu: ء ه ع ح غ خ Jadi harini kita kongsikan pula contoh ayat untuk setiap huruf Izhar. Contoh yang pertama ialah huruf ء Perhatikan gambar di bawah ye....

[ Bijak Tajwid ]: Bab 1 – IZHAR HALQI

Izhar bermaksud jelas atau nyata. Halqi bermaksud halkum atau kerongkong. Huruf Izhar Halqi ada 6 iaitu: ء ه ع ح غ خ Ok, macammana nak kenal sesuatu ayat tu ada IZHAR HALQI? Mudah saja! Apabila nun mati atau tanwin bertemu dengan salah satu huruf halqi yang enam, maka...